Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Ημέρα 9η μακριά από το σχολείο - Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

 Γλώσσα 

 «Προσοχή!! Τι λέει εκεί;»

Αφίσες - Επιγραφές

Σήμερα μιλήσαμε για τις αφίσες και τις επιγραφές. Μιλήσαμε για τις πινακίδες, τις αφίσες και τις ανακοινώσεις και τις μικρές αγγελίες, παρατηρώντας την παρέα του βιβλίου σε διάφορες εικόνες. Είπαμε για τη χρήση τους. Συμφωνήσαμε πως όλα αυτά τα είδη κειμένου μας δίνουν πληροφορίες για κάποιο γεγονός, εκδήλωση ή τοποθεσία.





Στην ανακοίνωση που διάβαζε η Γαλήνη μιλήσαμε λίγο και για το λαογραφικό μουσείο και μιας και τα παιδιά δε γνώριζαν τι ακριβώς τους ανεβάζω εδώ ( μια και δεν προλάβαμε στο μισάωρο της webex) το παρακάτω βίντεο.



Στο κείμενο «Ιστορία για το τσίρκο» μιλήσαμε αρκετά για το τσίρκο. Μαζέψαμε αρκετά ουσιαστικά που έχουν σχέση με το τσίρκο και τα συνδέσαμε με επίθετα που ταιριάζουν. Είπαμε πως έτσι μπορούμε πιο εύκολα να κάνουμε την περιγραφή του αν μας ζητηθεί. Μιλήσαμε και για τον «Αλυσοδεμένο Ελέφαντα» του Μπουκάι που είχαμε διαβάσει πέρυσι και τους είχε διαβάσει την προηγούμενη ώρα η δασκάλα της θεατρικής Αγωγής.

Μιλήσαμε για το «Τσίρκο του Ήλιου» . Παρακάτω σας παραθέτω ένα βίντεο από το τσίρκο αυτό.

             

Στο κείμενο της σελ. 17 βρήκαμε όλα όσα μπορούσαμε να μυρίσουμε σε ένα τσίρκο, αυτά που έκαναν τα παιδιά πριν την παράσταση και τις επιγραφές.

Σταθήκαμε στις επιγραφές και σκεφτήκαμε κι άλλες επιγραφές που θα μπορούσαν να υπάρχουν μέσα σε ένα τσίρκο.

Επεκτείναμε τη συζήτηση και μιλήσαμε για τις επιγραφές στο σχολείο μας. Πολλά παιδιά θυμόντουσαν αρκετές από αυτές.


Αν ήμασταν στο σχολείο θα παίρναμε τη φωτογραφική μηχανή του κινητού μου και θα ψάχναμε για επιγραφές στους διαδρόμους του σχολείου μας ως σπουδαίοι δημοσιογράφοι.

Μπορείτε να το κάνετε άνετα μαζί με τα παιδιά σας στη γειτονιά που μένετε και να ανεβάσετε μερικές από αυτές τις επιγραφές και ταμπέλες στο padlet που δημιούργησα για χρησιμεύσει σαν ηλεκτρονική εφημερίδα της τάξης. Εκεί έχω αναρτήσει και το πρώτο τους άρθρο για το αγαπημένο τους ζώο.

Το padlet είναι το παρακάτω: 


 https://padlet.com/davgoustinaki3/cb48en7ybce4v1sc


Μαθηματικά

 Επανάληψη στην προπαίδεια του 4


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου