Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Τι κάνω; - Παίζω και μαθαίνω τα ρήματα


Ψάχνω κι ανακαλύπτω τα κρυμμένα δωράκια. 

Πατώ τους συνδέσμους και περιμένω την έκπληξη.


Γράψτε μου τι σας άρεσε περισσότερο και τι πιστεύετε πως μάθατε από αυτή την εργασία.


Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Μαθαίνω παίζοντας









Το ολόδικό μας επιτραπέζιο



Αν μας αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια και παίζουμε μανία τότε φτιάχνουμε το δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι δημιουργώντας τους δικούς μας κανόνες!
Τι λέτε, βάζουμε μπροστά να φτιάξουμε τα ολόδικά μας επιτραπέζια παιχνίδια; Είναι εύκολο και πραγματικά διασκεδαστικό. Δεν ορίζουν οι άλλοι τους κανόνες, αλλά εμείς! Πώς σας φαίνεται;
Ορίστε 3 λόγοι που θα μας κάνουν να θέλουμε να φτιάξουμε το δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι:  
  • Το παιχνίδι που θα φτιάξουμε ταιριάζει σε αυτά που μας αρέσουν και μας κάνουν χαρούμενους.
  • Η φαντασία μας γίνεται μεγαλύτερη (και έχουμε πει πως λειτουργεί η φαντασία για το μυαλό μας)
  • Όταν ολοκληρώνω την κατασκευή του παιχνιδιού αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση. Το παιχνίδι έχει τη σφραγίδα μου. Με το που το βλέπω φωνάζει το όνομά μου.
Πως φτιάχνουμε το δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι
Υλικά:
  • Μπόλικη φαντασία και όρεξη!!
Αυτή μονάχα μπορεί να βρει άπειρα υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι.
Μπουκάλια, καπάκια, χαρτιά, χαρτόνια, ψαλίδια, κόλλες, ξυλαράκια, τούλια από μπομπονιέρες, υφάσματα από ρούχα παλιά, φιγούρες από παλιά μας παιχνίδια κι ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε και να βρείτε.
Σκοπός του παιχνιδιού
Το δικό μας επιτραπέζιο δε θα είναι σαν τα άλλα!
Στο δικό μας επιτραπέζιο δεν υπάρχει ανταγωνισμός, ούτε νικητής.
Σκοπός του παιχνιδιού είναι οι παίχτες όλοι να περάσουν υπέροχα!
Δεν υπάρχουν κακοί. Ίσως να υπάρχουν μόνο παγίδες για να φτάσουμε στο τέλος.
Και το σπουδαιότερο; Δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος που υποχρεωτικά πρέπει να ακολουθήσεις. Ο κάθε παίκτης επιλέγει ποιον θα ακολουθήσει.
Έτσι παίζοντας πετυχαίνουμε πολλά:
  • Παίζουμε ομαδικά
  • Δεν κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας 
  • Βοηθάμε στη διαδρομή όσους έχουν ανάγκη.
  • Κερδίζουμε όσο βοηθάμε
  • Είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές μας.
Ξεκινάμε;
Πολλά φιλιά
Η δασκάλα σας
Δέσποινα Αυγουστινάκη

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του Μορρίς Λέσμορ


1.Βλέπω την ταινία.
2.Φτιάχνω ένα μικρό βιβλίο όπως έχουμε δείξει στην τάξη.
(Κοιτώ το παρακάτω βιντεάκι για να θυμηθώ πως διπλώνω)

Πώς να διπλώσεις το Δικό σου Μικρό βιβλίο





3.Γράφω μια δική μου μικρή ιστορία βασισμένη στο βιντεάκι και σε ό,τι μου έκανε εντύπωση.
4. Το εικονογραφώ.
Δεν ξεχνώ να φτιάξω εξώφυλλο με δικό μου τίτλο


Βήματα για τη δημιουργία των «Μικρών Βιβλίων»
1.    Αποφασίζουμε τι θα γράψουμε στο μικρό βιβλίο.
2.    Το κείμενο είτε γράφεται σε ένα πρόχειρο τετράδιο και μετά καθαρογράφεται στο Μικρό βιβλίο το οποίο έχουμε ήδη διπλώσει είτε πληκτρολογείται στον υπολογιστή και τα σχέδια σκανάρονται (βλ. παρακάτω Τοπογράφηση).
3.    Τα «Μικρά Βιβλία» τυπώνονται (αρκεί ένα φύλλο Α4 για κάθε βιβλιαράκι).
4.    Για την κατασκευή τους, διπλώνετε 3 φορές και κόβετε με ψαλίδι (δες το σχέδιο και το βίντεο).
5.    Ο καθένας διαβάζει το «Μικρό Βιβλίο» στους συμμαθητές του και ακολουθούν σχόλια και συζήτηση.
6.    Με ηλεκτρονική αλληλογραφία μέσα στη σελίδα E-me, μπορείτε να ανταλλάξετε τα «Μικρά Βιβλία» με τους συμμαθητές σας.
7.    Στο τέλος, μπορούμε να οργανώσουμε έκθεση των βιβλίων, τόσο μέσα στην τάξη όσο και στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας σαν επιστρέψουμε με το καλό.
 Τεχνική τυπογράφησης των «Μικρών Βιβλίων»
  Μπορείτε εύκολα να τυπογραφήσετε τα Μικρά Βιβλία με χρήση του λογισμικού Microsoft Office Publisher

1.    Αφού εγκαταστήσετε το πρόγραμμα στον υπολογιστή σας (συνήθως υπάρχει μέσα στα Windows)
2.    Κάνετε κλικ ΕΔΩ για να ανοίξει μια ειδική φόρμα για να γράψετε.
3.    Πληκτρολογείτε το κείμενό σας στο κάτω μέρος (κίτρινες σελίδες),
4.    Ελέγχετε το κείμενό σας και εισάγετε τις εικόνες και τα σχέδιά σας.
5.    Με αντιγραφή - επικόλληση μεταφέρετε το κείμενό σας στο πάνω μέρος (λευκό). Προσαρμόζετε όπως θέλετε το κείμενό σας στις σελίδες.
6.    Φτιάχνετε το εξώφυλλο με τον τίτλο του Μικρού Βιβλίου και το όνομα του ή των συγγραφέων.
7.    Φτιάχνετε και το οπισθόφυλλο με το όνομα του σχολείου σας.

Οι παραπάνω οδηγίες είναι απλώς προτάσεις.

Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες από αυτές και έπειτα να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει και να φτιάξετε το δικό σας ξεχωριστό και μοναδικό « Μικρό Βιβλίο».

Θυμόμαστε πως η Φαντασία είναι αυτή που μας οδηγεί σε κάθε λύση.
Την αφήνουμε λοιπόν ελεύθερη και δημιουργούμε!!

Περιμένω με αγωνία τις δημιουργίες σας

Πολλά φιλιά
Η δασκάλα σας

Δέσποινα Αυγουστινάκη

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

«Κε-σαν …στο σπίτι σου»



Διαδικτυακή πλατφόρμα Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια


Αυτήν την περίοδο βιώνουμε μια πρωτόγνωρη συνθήκη. Η εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως παίρνει μεγάλες διαστάσεις, με τη χώρα μας αλλά και όλες τις χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου να λαμβάνουν διαρκώς μέτρα με στόχο τον περιορισμό του ιού. Καθημερινά, οι επιστήμονες μας υπενθυμίζουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο για εμάς όσο και για τις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο από όλους. Ανάμεσα στις οδηγίες που δίνονται, η σπουδαιότερη είναι αυτές τις ημέρες να παραμείνουμε σπίτια μας. Ο έλεγχος της διασποράς είναι πάρα πολύ σημαντικός και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τον υποτιμάμε. Αυτό, εξάλλου, μας προτρέπει επίσημα και το Υπουργείο Υγείας, θεωρώντας ότι είναι το αποτελεσματικότερο μέτρο περιορισμού της πανδημίας.
Τι κάνουμε όμως στο σπίτι; Περισσότερος χρόνος με τον εαυτό μας, το/τη σύντροφό μας, την οικογένειά μας. Διάβασμα, μουσική, ταινίες, σειρές, παιχνίδια, ζωγραφική και κατασκευές με τα μικρά παιδιά…
Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ), σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο των δράσεων «Ηράκλειο: Η Πόλη που Μαθαίνει» του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO, δημιούργησε τη διαδικτυακή πλατφόρμα:

«Κε-σαν …στο σπίτι σου» https://kesanstospitisou.wordpress.com/ 

Μια πλατφόρμα μέσα στην οποία υπάρχουν προτάσεις έγκυρης ενημέρωσης για τον Covid-19 και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.
Εκπομπές, Κινηματογράφος, Παραστάσεις, Θέατρο, Μουσεία, Εικαστικά, Βιβλία, Παραμύθια.
Κάθε ενότητα εμπλουτίζεται καθημερινά με νέο υλικό και προτάσεις, που βρίσκουμε από Φορείς, Ομάδες, αλλά και μεμονωμένα άτομα της Τέχνης και του Πολιτισμού, με στόχο να κάνουμε το χρόνο παραμονής σας στο σπίτι πιο ευχάριστο.
Γιατί η έγκυρη ενημέρωση και η ψυχαγωγία είναι πολύ σημαντική για τον καθέναν από εμάς, ιδιαίτερα μάλιστα όταν βιώνουμε μια κατάσταση έντονου άγχους και ανασφάλειας, όπως στις μέρες μας.

Με εκτίμηση,
Η Επιστημονική Ομάδα του ΚΕΣΑΝ

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Φιλαναγωσία- Ο Αλυσοδεμένος ελέφαντας


Ο Αλυσοδεμένος ελέφαντας



 Όταν ήμουν μικρός μου άρεσε πολύ ο μαγικός κόσμος του τσίρκου. Ενθουσιαζόμουν όταν έβλεπα από κοντά όλα αυτά τα ζώα που ταξίδευαν μέσα στα τροχόσπιτα από την μια πόλη στην άλλη.
Στην παράσταση όλα μου φαίνονταν μαγικά και λαμπερά, αλλά τη στιγμή που εμφανιζόταν ο ελέφαντας ήταν η αγαπημένη μου. Το γιγάντιο ζώο ήταν τρομερά επιδέξιο, τρομερά μεγάλο και τρομερά δυνατό. Σίγουρα ένα ζώο σαν κι αυτό θα μπορούσε να ξεριζώσει ένα ολόκληρο δέντρο μ’ ένα μικρό τράβηγμα, το δίχως άλλο...
Μου έκανε εντύπωση, όμως, που μετά από κάθε επίδειξη το προσωπικό του τσίρκου αλυσόδενε τον ελέφαντα σ’ ένα μικροσκοπικό ξυλαράκι, ελάχιστα βυθισμένο στην άμμο. Αυτό ήταν για μένα μεγάλο μυστήριο. Ακόμα και αν η αλυσίδα ήταν χοντρή και γερή, ένα ζώο που μπορούσε να γκρεμίσει ολόκληρο τοίχο μ’ ένα του τράβηγμα, εύκολα θα μπορούσε να απελευθερωθεί από το ξυλαράκι και να το βάλει στα πόδια.
Τι συγκρατούσε τον ελέφαντα; Γιατί δεν το έσκαγε; Όταν ήμουν πέντε ή έξι χρονών, πίστευα ακόμα ότι οι μεγάλοι τα ήξεραν όλα. Έτσι πήγα και ρώτησα τους δασκάλους μου, το θείο και την μητέρα μου για το μυστήριο του ελέφαντα. Εκείνοι μου εξήγησαν ότι ο ελέφαντας δεν το έσκαγε επειδή τον είχαν δαμάσει.
Τότε, όπως ήταν λογικό, τους ρώτησα: «Αν είναι δαμασμένος και γι’ αυτό δεν το σκάει, γιατί τον δένουν;» Κανείς δεν ήξερε να μου απαντήσει σ’ αυτήν την ερώτηση.
Πολύ καιρό μετά, μια νύχτα, γνώρισα κάποιον πολύ σοφό που είχε ταξιδέψει στην Ινδία και αυτός με βοήθησε να βρω την απάντηση. Ο ελέφαντας του τσίρκου είχε μείνει δεμένος σ’ ένα ξυλαράκι από τότε που ήταν μικρός.
Θυμάμαι που έκλεισα τα μάτια και σκέφτηκα το μικρό, το νεογέννητο ελεφαντάκι να κάθεται δεμένο στο ξύλο. Το φαντάστηκα να σπρώχνει και να τραβάει την αλυσίδα κάθε μέρα νύχτα, όλη μέρα και να προσπαθεί να λυθεί. Σχεδόν μπορούσα να το δω να κοιμάται κάθε νύχτα εξαντλημένο από την κούραση με τη σκέψη πως το επόμενο πρωί θα ξαναπροσπαθούσε. Όλα ήταν μάταια: το ξυλαράκι ήταν πολύ γερό για ένα νεογέννητο ζωάκι, ακόμα και αν μιλάμε για ελέφαντα.
Ώσπου, μια μέρα, την πιο θλιβερή μέρα της μικρής ζωής του, το ελεφαντάκι δέχτηκε ότι δεν μπορούσε να ελευθερωθεί και παραδόθηκε στη μοίρα του. Κατάλαβα τότε γιατί ο πανίσχυρος και τεράστιος ελέφαντας που έβλεπα στο τσίρκο έμενε αλυσοδεμένος. Ήταν πια σίγουρος πως ποτέ δε θα μπορούσε να ελευθερωθεί από το ξυλάκι του.
Το κακόμοιρο ζώο είχε πια την αποτυχία χαραγμένη στην ελεφαντινή μνήμη του και ποτέ, ποτέ πια δεν θα ξαναδοκίμαζε τη δύναμή του...
Κάποιες νύχτες ονειρεύομαι ότι πλησιάζω τον αλυσοδεμένο ελέφαντα και του λέω στο αφτί: «ξέρεις κάτι; Εμείς οι δύο μοιάζουμε. Νομίζεις ότι και εσύ δεν μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα επειδή, μια φορά, προσπάθησες και δεν τα κατάφερες. Πρέπει να καταλάβεις ότι ο καιρός πέρασε και σήμερα είσαι πια πιο μεγάλος και πιο δυνατός από παλιά. Αν ήθελες στα αλήθεια να απελευθερωθείς, είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσες να το πετύχεις. Γιατί δεν το δοκιμάζεις;» Μερικές φορές ξυπνάω με τη σκέψη ο ελέφαντάς μου, τελικά, κάποια μέρα το επιχείρησε και κατάφερε να ξεριζώσει το ξύλο. Τότε χαμογελάω και φαντάζομαι ότι το τεράστιο ζώο συνεχίζει να ταξιδεύει με το τσίρκο επειδή χαίρεται να βλέπει τα παιδιά να διασκεδάζουν, αλλά χωρίς αλυσίδα.
Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας
 συγγραφέας: Jorge Bucay
εκδόσεις: opera



1.    Πατάω τον παραπάνω σύνδεσμο.
2.    Ακούω το βιβλίο με τίτλο: «Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας »
3.    Προσπαθώ κι εγώ να το διαβάσω ταυτόχρονα ή μόλις τελειώσει η αφήγηση.
4.    Όταν τελειώσω λέω με λίγα λόγια τι λέει το βιβλίο στους γονείς μου.
5.    Γράφω δύο προτάσεις από αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση.
6.    Βρίσκω και γράφω 2 λέξεις που άκουσα ή διάβασα και δεν τις γνώρισα μα τώρα τις γνωρίζω.
7.    Ζωγραφίζω κάτι που μου άρεσε και γράφω από κάτω μια πρόταση από το βιβλίο.

Σας φιλώ
Η δασκάλα σας

Υ.Γ. : Μου λείψατε πολύ!!




Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Επανάληψη σε Δεκάδες Μονάδες και Ζευγαράκια Αριθμών

Μια καλημέρα




Καλημέρα σε όλους

Ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συγκίνηση που μου δώσατε χτες ως δώρο για τα γενέθλιά μου. Οι μέρες που ζούμε είναι μέρες που εκτός από τα αρνητικά τους και παρ' όλη την απόσταση νιώθω πως θα μας φέρουν κοντά. Πείτε με ρομαντική. Είμαι. Δεν το έχω μετανιώσει. Πάντα ψάχνω να βρω κάτι φωτεινό ακόμα κι όταν όλα γύρω μοιάζουν μαύρα.
Θέλω να ξέρετε πως θα αναρτώ κάθε μέρα και κάτι μα αυτό το κάτι μην περιμένετε να είναι πάντα κάτι που θα εκτυπώνετε ή θα αναγκάζεστε να γράφετε σε χαρτί όσοι δεν έχετε εκτυπωτή. Αυτά όταν υπάρχουν θα τα αναρτώ μόνο Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή. Τις υπόλοιπες μέρες θα αναρτώ άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά μας: μια κατασκευή, οδηγίες για ένα παιχνίδι, ένα διαδραστικό βιβλίο, ένα παραμύθι να το ακούσετε, ένα τραγούδι, μια πληροφορία, ένα γράμμα, έναν ενδιαφέροντα ιστότοπο.
Το θέμα δεν είναι να σας βάζω εργασίες να τις κάνουν τα παιδιά μας με φωνές. Το θέμα είναι να περνάτε κι εσείς κι αυτά κάποιες ώρες συν-δημιουργίας. Δεν θέλω να δουν όλο αυτό το εξ αποστάσεως εγχείρημα ως καταναγκαστικό έργο και θα ήθελα να με ενημερώσετε αν κάποιο από τα παιδιά σας το έχει δει έτσι για να μπορέσω να παρέμβω και να κάνω διορθωτικές κινήσεις όσο είναι καιρός γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μισήσουν το σχολείο και κάθε τι που συνδέεται με αυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.
( Ξέρετε ο γραπτός λόγος σαν τον διαβάζουμε μοιάζει με φωνή που σιγοψιθυρίζει μέσα στο κεφάλι μας )

Με αγάπη και εκτίμηση
Η δασκάλα των παιδιών σας
Δέσποινα Αυγουστινάκη


Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Θυμάμαι τις καταλήξεις σε –η και –ι

Γράμμα στους μαθητές μου





Αγαπημένα μου παιδιά,

καλή μας μέρα και καλή εβδομάδα. Άλλη μια εβδομάδα ξεκινά μακριά από το αγαπημένο μας σχολείο. Όμως εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Το σχολείο μας είναι όπου είναι η καρδιά μας. Γι’ αυτό ετούτη την καρδιά πρέπει να την ποτίζουμε. Για να ανθίσει. Κι υπάρχει άραγε καλύτερο νερό απ’ την αγάπη;
Κάθε μέρα θα σας στέλνω την αγάπη μου με ένα παιχνίδι, με ένα τραγούδι, με ένα βιβλίο, με δυο τρεις λέξεις, με δυο αριθμούς, με μια μικρή ταινία.
Κι εσείς θα μου στέλνετε τη δική σας, με ζωγραφιές, με δυο τρεις λέξεις, με δυο αριθμούς, με το χαμόγελό σας.
Αυτό το χαμόγελό που το κρατώ βαθιά μες στην καρδιά μου.

Σας φιλώ και σας στέλνω χίλιες αγκαλιές

Η δασκάλα σας
Δέσποινα Αυγουστινάκη

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου




Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, τη μέρα δηλαδή που γεννήθηκε στη Δανία ένας από τους πιο αγαπημένους μας συγγραφείς, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν!




Στη μεγαλύτερη γιορτή του παιδικού βιβλίου σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο αναλαμβάνει μια διαφορετική χώρα -από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ)- να φτιάξει την αφίσα και να στείλει σ’ όλα τα παιδιά μια ιστορία, ενθαρρύνοντάς τα να παίζουν, να διαβάζουν και να ονειρεύονται με τα βιβλία.
Φέτος ήταν η σειρά της Σλοβενίας. Από τη Σλοβενία λοιπόν μας έρχεται η αφίσα του Damijan Stepančič, αλλά και η υπέροχη ιστορία του Σλοβένου συγγραφέα Peter Svetina που μας εξηγεί γιατί να διαβάζουμε βιβλία…
«Πείνα για λέξεις» είναι το φετινό μήνυμα του εορτασμού.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Πρωταπριλιά


Πρωταπριλιά – Πώς καθιερώθηκε


Πρώτη Απριλίου σήμερα, ημέρα που συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου. Η ιστορία λέει ότι τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη.
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Η πρώτη εκδοχή
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
Η γαλλική εκδοχή
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η «1η Απριλίου». Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου.
Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Το έθιμο στην Ελλάδα
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο «ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή» όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα «αντίμετρα» (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη «ψευδολογία» παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.
Πηγή: Το ΒΗΜΑ




1.    Πατώ στον παρακάτω σύνδεσμο, διαβάζω και κάνω τις εργασίες:



2.    Πατώ τον παρακάτω σύνδεσμο κι ακούω ένα όμορφο παιδικό τραγούδι με τίτλο «Τα Ψέματα» από την παιδική χορωδία Τυπάλδου.


Μουσική/Στίχοι: Μούτσης Δήμος/Παπαδόπουλος Λευτέρης
Στραβός βελόνα γύρευε, ολα-ολα (x 2)
Μέσα σε αχυρώνα, βατσιτσελο-βατσιτσό (x 2)
Και ο κουφός του έλεγε, ολα-ολα (x 2)
Πως άκουσ’ ένα κρότο, βατσιτσελο-βατσιτσό (x 2)
Πολλά ψέματα είπαμε, ολα-ολα (x 2)
Άς πούμε και μι’ αλήθεια, βατσιτσελο-βατσιτσό (x 2)
Ο κόκορας εγέννησε, ολα-ολα (x 2)
Σαράντα κολοκύθια, βατσιτσελο-βατσιτσό (x 2)
Τα κολοκύθια είχανε μέσα νερό, ολα-ολα (x 2)
Και το νερό βατράχια, βατσιτσελο-βατσιτσό (x 2